Klo designin tarina

Olemme suomalainen vuonna 2005 perustettu vaatemerkki, jota suunnitellaan ihmisille, jotka arvostavat kestäviä arvoja ja korkeaa laatua. Tuotteemme valmistetaan EU:ssa.

Klo Design sai alkunsa vuonna 2005, kun kymmenen turkulaista muotoiluopiskelijaa päätti kouluprojektin päätteeksi perustaa oman yrityksen. Suureellisena ajatuksena oli luoda Japanin markkinoille skandinaavinen lifestyle-mallisto, jonka materiaalit ja muotokieli toistuisivat tuotteesta toiseen. Nimi ”Klo Design” keksittiin sanaleikistä, jossa suomen kielen sana ”kello” lyhennettiin muotoon ”klo”. Tällä ilmaistiin halu olla sekä designin että laadun suhteen samaan aikaan ajassa ja ajattomia.

Arvattavasti silloin ei päästy Japaniin asti, mutta lukuisat kokemukset, opit ja lehtiartikkelit innoittivat nuoria muotoilijoita. Opintojen jäädessä taakse Klo Designin jäsenet hajaantuivat eri puolille Suomea. Hankkeen moottorina alusta asti toiminut Dani Aavinen päätti jatkaa yrityksen parissa ja alkoi kerätä ympärilleen uutta tiimiä.

Danin johdolla Klo Design on vuosien saatossa ollut monessa mukana. Klo Design oli muun muassa avainroolissa Turun alueen muotoilukenttää koonneen ”Turku Design Now!” -ryhmän sekä Turun vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoon kuuluneen ”Turku Design ILMIÖ” -hankkeen käynnistämisessä. Tuolloin lähinnä sisustustekstiileistä ja asusteista koostuvaa Klo Design -mallistoa valmistettiin omassa Turun tuotannossa, ja yrityksille kehitettiin yksilöllisiä ja vastuullisia liikelahjasarjoja.

Asiakkaita on aina kuunneltu herkällä korvalla Klo Designissa. Vuonna 2011 Hanna Ojalan suositusta Pihka-kuosista valmistettiin asiakkaiden toiveesta testiksi ensimmäiset mekot. Kun ne vietiin heti käsistä, oli selvää, että mallistoa tuli laajentaa pysyvästi vaatteisiin. Seuraavien vuosien aikana painopiste siirtyikin yhä enemmän vaatteisiin ja asusteisiin, kunnes vuonna 2015 sisustustekstiilien valmistus päätettiin lopettaa.

Covid-pandemian seurauksena Klo Design lopetti toimintansa maaliskuussa 2022, mutta 1,5 vuotta myöhemmin Dani päätti kerran vielä herättää juuri 19-vuotta täyttäneen yrityksen henkiin pienimuotoisesti verkkokauppana palvellakseen kanta-asiakkaita.

Alkuaikojen muotoilufilosofia on pysynyt Klo Designin toiminnan ytimessä. Pyrimme suunnittelemaan kuoseja ja tuotteita, jotka ovat designiltaan ajankohtaisia, mutta eivät vanhene ajan kuluessa. Toivomme tuotteitamme käytettävän pitkään. Siksi olemme aina valinneet niiden valmistukseen vain laadukkaita, pitkäikäisiä ja uusiutuvia luonnonmateriaaleja: Öko-texiä, GOTS-luomupuuvillaa, mulesing-vapaata merinovillaa, nahkaa ja pellavaa. Vaatteemme valmistetaan vastuullisesti pienessä ompelimossa Liettuassa EU:ssa.

Mitä Klo on? Klo on ajaton.